Unifi Mobile Bukan Untuk Semua

ada lagi ke yang belum claim simkad percuma Unifi Mobile dari Telekom Malaysia...masih belum terlambat rasanya bagi yang belum ambil...free of charge...takdek bayar apa-apa pun..aku sendiri dah ambil.

unifi mobile
unifi mobile
limit seorang boleh ambil 5 kad-SIM...satu kad-SIM Unifi Mobile ada free 20GB data LTE...kalau 5 dapat ler 100GB data LTE...memang sedap ler nak mendownload lepas ni...dah dua hari aku pakai setakat ni tak ada masalah...connection memang sodap kalau dah LTE tu.

ada beberapa kriteria yang korang kena tahu sebelum nak register...bukan semua orang boleh pakai kad-SIM Unifi Mobile ni...
antaranya.

Hanya Support Smartphone LTE
ini kena ambil tahu..kalau smartphone korang tak support LTE jangan ambil..membazir jer nanti..sebab kad-SIM unifi Mobile hanya boleh pakai pada Smartphone yang support connection LTE..kalau 3G tu sila ler beli phone baru.

simkad unifi mobile
network LTE

nak tahu phone korang support ke tak LTE boleh check kat web https://gsmarena.com ..tengok bahagian Network..kalau ada tulis 4G/LTE macam dalam gambar tu boleh le pakai..kalau tak ada memang tak dapat ler nak nolong.

Tak Sesuai Untuk Orang Muda
kalau tengok pada harga pelan data memang ada yang geleng kepala...majoriti akan cakap benda yang sama...untuk penambahan data Unifi Mobile agak mahal.

simkad unifi mobile
pelan agak mahal ni

8GB harga dia RM50?
hahaha..memang tidak ler bagi aku..kalau orang muda tak sesuai siapa yang sesuai?
Unifi Mobile ni rasanya khusus untuk kaum-kaum mak ayah yang gunakan data hanya untuk whatsap dan facebook..sebab untuk pelan Unifi Mobile dia tak ada expired date macam telco lain..kita hanya perlu topup bila data dah habis..data 8GB kalau untuk whatapp dan facebook rasanya boleh bertahan sampai 2-3 bulan...wajib topup 3 bulan sekali untuk aktifkan nombor..kalau mampu bertahan 8GB data untuk tiga bulan tu dengan RM50 aku rasa cukup murah ler kot.

Coverage Unifi Mobile
ini yang paling penting...aku tak pasti sangat coverage Unifi Mobile ni..dan setahu aku kat Malaysia ni masih lagi tak banyak kawasan support LTE...kalau ada pun bandar-bandar besar...luar sikit je dari bandar memang hampas jugak line dia.

kalau phone support LTE tapi kat kawasan rumah takdek coverage LTE memang tak dapat ler nikmat speed Unifi Mobile tu..better pakai yang sedia ada jer..katanya kalau kawasan tu tak ada LTE , Unifi Mobile akan guna coverage celcom 3G...well..dah hilang special dah Unifi Mobile kalau pakai line 3G...sama speed dengan telco lain dah.

perlu ke ambil kad-SIM free Unifi Mobile ni?
terpulang...aku bernasib baik kawasan aku support coverage LTE..aku ambil ni pun sebab nak try test penggunaan data for my mom and dad..selama ni duk langgan RM10 2GB untuk seminggu..lepas seminggu kena topup lagi walaupun data tak habis pakai.

simkad unifi mobile
jauh mana dia boleh pergi

dah alang-alang Telekom Malaysia nak kasi free 20GB data kita lenjan ler..dah habis pakai kita buang..hehehe.

so berbaloi atau tidak Unifi Mobile ni?
tunggu je lar dalam beberapa bulan lagi..pelan ni pun baru je diorang rasmi..tengok le apa jadi kelak.
buat masa sekarang aku rasa Unifi mobile agak mahal berbanding telco lain.
Unifi Mobile Bukan Untuk Semua Unifi Mobile Bukan Untuk Semua Reviewed by Shark Kay on Saturday, January 27, 2018 Rating: 5

15 comments

  1. Bab pakej mahal tu aku setuju.
    Unifi mobile masih guna liputan yang sama dengan webe jadi takde LTE usah mimpi nak guna.

    ReplyDelete
  2. Haah memang agak mahal Add-On dia tuh.... Tapi aku dah ambil 5 simkad... tggal nak lenjan abiskan 100gb pastu buang haha...Stakat nih aku yg duduk Batu Pahat speed 4G dia biasa2 jer...Layan Youtube 720p60fps dah mula buffering sikit2... Btw not bad lah. Sekian XD

    ReplyDelete
  3. tq shark.. baru miera tau. main amik je semalam. haha

    ReplyDelete
  4. Mcm mana nak aktif kan number ni? Saya punyer ni service la...

    ReplyDelete
  5. kecik pn baru dapat. so far line okay. tapi tu lah. tengah pk kalau habis nak buang ke nak guna. hahaha. pelan mahal gilo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn buang.. Kalau hilang kena denda x silap

      Delete
    2. Jgn buang.. Kalau hilang kena denda x silap

      Delete
    3. kena simpan smpai bila

      Delete
  6. Phone support 4g.. Tpi yg pelik dia naik h+ je... Pastu kejap2 hilang.. Awal awal laju.. Pastu bila download app je.. Trus jdi slow smpai kesudah.. Dh 2 sim buat experment.. Dua2 try download something.. Dua2 fail connection.. Dh fedup dgn sim ni.. Huhu.. Any solution.. Please help meee

    ReplyDelete
  7. Phone support 4g.. Tpi yg pelik dia naik h+ je... Pastu kejap2 hilang.. Awal awal laju.. Pastu bila download app je.. Trus jdi slow smpai kesudah.. Dh 2 sim buat experment.. Dua2 try download something.. Dua2 fail connection.. Dh fedup dgn sim ni.. Huhu.. Any solution.. Please help meee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samola dgn den....ade pnyelesaian x?

      Delete
  8. dh tukar pln..dpt 3 sim setiap satu 10g jer

    ReplyDelete
  9. saya dah order since yg free 5 sim. saya still boleh ambik ke?

    ReplyDelete